Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Πάσχουν» τα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη

Καταρρέουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς «πάσχουν» από σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα τις τελευταίες βδομάδες.
 Δεν υπάρχουν βελόνες αιμοληψίας και ειδικοί συλλέκτες λήψης αίματος (vacutainer), αντιδραστήρια για πολλές εξετάσεις, ακόμα και απλές π.χ. χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, Τ4, PSA, φεριτίνη και τοξόπλασμα. Αυτό καταγγέλλουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ (Eνιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) οι γιατροί του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης - Β. Ελλάδος, οι τραγικές ελλείψεις έχουν αποτέλεσμα όχι μόνο να μη γίνονται εξετάσεις και οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να απευθύνονται στα νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να κατασπαταλούνται επιπλέον χρήματα, την ώρα που υποτίθεται ότι γίνονται προσπάθειες περιστολής δαπανών από τον ΕΟΠΥΥ (όπου εντάχθηκε το ΙΚΑ). «Τα προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων δημιουργούν αφενός μεγάλη οικονομική αιμορραγία του οργανισμού λόγω της εκτέλεσης των περισσότερων εξετάσεων σε ιδιωτικά εργαστήρια και αφετέρου οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους με τη συμμετοχή του 15%. Eπίσης, δε γίνεται αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού του οργανισμού», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ελλείψεις-σοκ!

Οι τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά αφορούν από πολύ απλές και συχνές εξετάσεις μέχρι πιο εξειδικευμένες, όπως εξηγούν εργαζόμενοι στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ. Tις επόμενες μέρες, όπως προειδοποιούν, θα αχρηστευτούν και οι βιοχημικοί αναλυτές, γιατί τελειώνουν τα αναλώσιμα υλικά. «Επιπλέον, επείγει η αντικατάσταση αιματολογικών και άλλων αναλυτών εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών και αντιδραστηρίων. Αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα δείγματα σε ιδιώτες για να παίρνουν οι ασφαλισμένοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, κάτι που έχει δυσβάσταχτο κόστος και δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», αναφέρει στον «A» ο χειρουργός ουρολόγος Σάββας Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης- Β. Ελλάδος.
To σωματείο ετοιμάζεται να υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ προτάσεις για την εύρυθμη και οικονομική λειτουργία των μικροβιολογικών εργαστηρίων του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη «χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Οχι» σε λουκέτο

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι επαναφέρουν το αίτημα να μην κλείσει το ιστοκυτταρολογικό εργαστήριο της Πύλης Αξιού, όπου απευθύνονται ασφαλισμένοι από κάθε γωνιά της Βόρειας Ελλάδας. «Η διαφαινόμενη διακοπή λειτουργίας του θα αποτελέσει ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα για τον οργανισμό, καθώς εξυπηρετεί χιλιάδες περιστατικά ετησίως από όλη τη Βόρεια Ελλάδα», τονίζεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
To εργαστήριο έχει σταματήσει να παραλαμβάνει παρασκευάσματα με απόφαση της νομαρχιακής μονάδας υγείας Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ, με συνέπεια τα ιστοκυτταρολογικά περιστατικά όπως για παράδειγμα οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τεστ Παπ να παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία. Οι γιατροί δηλώνουν ανάστατοι και θεωρούν ότι, αντί να κλείσει, θα πρέπει να μεταφερθεί στο B' νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία», που αποτελεί πλέον παράρτημα του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» καθώς εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου