Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΠΠΓΝΠ



Πάτρα 27/1/2012

Προς: Τον Διοικητή και το Δ.Σ. του ΠΓΝΠατρών

                                                                                     Ενταύθα       

                                                        Κοιν.: Ως Πίνακας Αποδεκτών             
Θέμα: ‘Μείωση των χειρουργικών αιθουσών στο ΠΓΝΠατρών - Άνιση μεταχείριση της ΩΡΛ Κλινικής στο χειρουργείο’ 

Αξιότιμε κ. Διοικητά και Μέλη του Δ.Σ.,
  
            Με επανειλημμένες επιστολές, το ιατρικό προσωπικό της ΩΡΛ Κλινικής του ΠΓΝΠ σας έχει καταστήσει ενήμερους για την κατάσταση που επικρατεί στα χειρουργεία του ιδρύματος από τον Απρίλιο του 2011. Δυστυχώς η ίδια κατάσταση επικρατεί ακόμη και σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι επρόκειτο να δοθεί κάποια λύση με ενίσχυση των χειρουργείων με νοσηλευτικό προσωπικό.
Όπως γνωρίζετε, ο χειρουργικός τομέας αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» ενός σύγχρονου τριτοβάθμιου και δη πανεπιστημιακού νοσοκομείου, που θέλει να πρωτοπορεί στην παροχή ιατρικής φροντίδας και έρευνας. Στο ΠΓΝΠ τα τελευταία δυόμιση χρόνια, έχουν μειωθεί δραματικά τα χειρουργικά τραπέζια, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση την αναμονή για χειρουργείο και δημιούργησε «λίστες» εξειδικευμένων προγραμματισμένων επεμβάσεων όλων των κλινικών του χειρουργικού τομέα, οδηγώντας τελικά σε υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας.
Εστιάζοντας τώρα στην μείωση των χειρουργικών τραπεζών ανά κλινική, σας αναφέρουμε, για μια ακόμη φορά, ότι η ΩΡΛ Κλινική έχει αδικηθεί κατάφωρα με το νέο καταμερισμό των τραπεζών που έγινε τον Σεπτέμβριο, χάνοντας συνολικά 7 από αυτά μηνιαίως!! Για να μιλήσουμε με απλά μαθηματικά η ΩΡΛ Κλινική διαθέτει 16-17 χειρουργικά τραπέζια τον μήνα (9 ειδικευμένοι ιατροί), όταν άλλες κλινικές με παρόμοιο αριθμό ιατρών και σίγουρα όχι μεγαλύτερες λίστες αναμονής (η λίστα των ΩΡΛ περιστατικών που έχει κατατεθεί στην διοίκηση του ιδρύματος από τον περασμένο Μάιο έχει διπλασιασθεί από τότε…) διαθέτουν 40 και πλέον χειρουργικά τραπέζια μηνιαίως !! Δηλαδή η ΩΡΛ Κλινική είναι φανερά σε μειονεκτική θέση αφού αντιστοιχούν λιγότερα από 2 (!!) χειρουργικά τραπέζια σε κάθε ιατρό της μηνιαίως (αν υποθέσουμε ότι η εσωτερική κατανομή είναι δίκαιη..... δεν συμβαίνει όμως έτσι). Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση αυτή δεν είναι ανεκτή πλέον!!            
Στην Κλινική μας υπηρετούν 9 ειδικευμένοι ΩΡΛ ιατροί, και 7 ειδικευόμενοι ιατροί. Με τον αριθμό των διαθέσιμων χειρουργικών τραπεζών, όχι μόνο δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την πληθώρα των περιστατικών που απαιτούν χειρουργείο, αλλά ούτε και να εκπαιδεύσουμε επαρκώς τους ειδικευόμενους ιατρούς της κλινικής μας. Τα ΩΡΛ χειρουργικά περιστατικά μπορεί να είναι απλά και σύντομα έως και πολύ σοβαρά και να απαιτούν πολύωρες και σύνθετες χειρουργικές επεμβάσεις. Λόγω δε της πολύπλευρης φύσης της ειδικότητάς μας τα ‘ψυχρά’ (τακτικά) περιστατικά είναι πάρα πολλά. Πολύ περισσότερα από ότι αναδεικνύουν οι στατιστικές του νοσοκομείου μας, αφού παρά το γεγονός ότι η κλινική διαθέτει ικανό αριθμό στελεχών, δεν της διατίθεται ο ανάλογος χειρουργικός χρόνος. Σημειώστε δε ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης πολλά, ογκολογικά και μη, περιστατικά τους τελευταίους μήνες δρομολογήθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και αυτό σαφώς δεν αποτελεί έπαινο για την παροχή υγείας στην περιοχή μας. Όπως και να έχει όμως, οι ασθενείς αυτοί ζητούν την βοήθεια μας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται από το νοσοκομείο μας ως ασθενείς ‘2ας κατηγορίας’.      
Αξιότιμε κ. Διοικητά και Μέλη Δ.Σ., προκειμένου να εξασφαλιστεί παροχή υγείας υψηλού επιπέδου, σας παρακαλούμε να βοηθήσετε  ώστε να δοθεί λύση, αφενός μεν στο πρόβλημα των χειρουργικών κλινών του ΠΓΝΠ,  αφετέρου δε να συμβάλλετε ώστε να διορθωθεί η εις βάρος της ΩΡΛ Κλινικής και των ασθενών της υφιστάμενη αδικία.


Μετά τιμής,

Οι ιατροί της ΩΡΛ Κλινικής

Παπαδάς Θεόδωρος, Αναπλ. Κηθηγητής
Σπυρόπουλος Κων/νος, Διευθυντής ΕΣΥ
Ναξάκης Στέφανος, Επικ. Καθηγητής
Παπαδέας Ευάγγελος, Διευθυντής ΕΣΥ
Μαστρονικολής Νικόλαος, Επικ. Καθηγητής
Μαργαρίτης Βασίλειος, Επιμελητής Α’
Σταθάς Θεόδωρος, Επιμελητής Β’

Πίνακας Αποδεκτών

-                      Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
-                      Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
-                      Διοικητή 6ης ΥΠΕ
-                      Διευθυντή Νοσοκομειακού Χειρουργικού Τομέα
-                      Διευθυντή Πανεπιστημιακού Χειρουργικού Τομέα
-                      Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
-                      Πρόεδρο Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
-                      Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας  Πανεπιστημίου Πατρών
-                      Δήμαρχο Πατρέων
-                      Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας
-                      Βουλευτές Νομού Αχαΐας
-                      Εφημερίδες
            (‘Πελοπόννησος’, ‘Γνώμη’, ‘Γεγονότα’, Κόσμος’, ‘Αλλαγή’,
             ‘Εθνικός Κήρυξ’)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου