Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Αλλαγή τιμών των «κλειστών νοσηλίων»- Τι διαπίστωσαν οι επιτροπές του ΙΚΑ

Της Γαληνης Φουρα
Υπερτιμολογήσεις, «ακατανόητη ονοματολογία» και λάθη στον αριθμό των ημερών νοσηλείας για πολλές ιατρικές πράξεις, διαπίστωσαν οι 25(!) επιτροπές από γιατρούς ειδικοτήτων που επανεξέτασαν τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ). Σχεδόν τα μισά «πακέτα» με τα οποία πληρώνονται από 1ης Οκτωβρίου συγκεκριμένες ιατρικές υπηρεσίες από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλάζουν, όπως διαβεβαίωσε την «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας, Νίκος Πολύζος. Ο πλήρης κατάλογος των αναθεωρημένων νοσηλίων θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την έγκρισή του από το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος.
Οι επιτροπές αναθεώρησαν τελικώς τις τιμές για ορισμένες ιατρικές πράξεις που ήταν... κραυγαλέα υπερτιμολογημένες, όπως είχε επισημανθεί σε σχετικά δημοσιεύματα της «Κ». Π.χ. η βρογχοσκόπηση, που από την 1η Οκτωβρίου χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία 1.910 ευρώ, μετά την αναθεώρηση θα τιμάται 250 ευρώ... Η τιμή για έναν φυσιολογικό τοκετό, ύστερα και από τον θόρυβο που προκλήθηκε όταν ανασφάλιστες μητέρες που δεν είχαν να πληρώσουν δεν έγιναν δεκτές σε δημόσια μαιευτήρια, μειώνεται από 872 σε 600 ευρώ. Μια αρθροπλαστική στο γόνατο που είχε τιμολογηθεί 7.000 ευρώ, κοστολογήθηκε από τους γιατρούς 4.450 ευρώ και μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας από 983 ευρώ στα 750 ευρώ. Για το bypass τα ταμεία θα χρεώνονται 4.276 ευρώ αντί 5.077 ευρώ που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου, ενώ το κόστος μιας αγγειοπλαστικής με stent μειώνεται από 2.724 ευρώ σε 2.400 ευρώ.
Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται, κατά το υπουργείο Υγείας, ετήσια μεσοσταθμική μείωση δαπάνης άνω του 10%. Ο κ. Πολύζος υποστήριξε ότι το κόστος των νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία θα καλυφθεί με τα δύο δισ. ευρώ που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) βάσει της συμφωνίας με τα υπουργεία Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών (1,3 δισ. από τα ασφαλιστικά ταμεία και 0,7 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό). Εγείρονται όμως ερωτήματα για το πώς θα καλυφθεί η δαπάνη των νέων συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές και αν είναι σωστό τα Ταμεία να χρεωθούν την τρίμηνη «πιλοτική» εφαρμογή των υπερτιμολογημένων ΚΕΝ.
Τα «ελληνικά» κλειστά νοσήλια έχουν ορισμένες πρωτοτυπίες που ευνοούν την εμφάνιση φαινομένων τεχνητής ζήτησης. Π.χ. η παράταση του χρόνου νοσηλείας του ασθενούς βαρύνει το ασφαλιστικό ταμείο, παρότι αυτό αναιρεί την έννοια του «πακέτου». Η μεγαλύτερη όμως αδυναμία του νέου συστήματος είναι ότι όλες οι υπηρεσίες υγείας αμείβονται με το ίδιο ποσό χωρίς καμία αξιολόγηση. Δηλαδή εξισώνεται το μικρό επαρχιακό νοσοκομείο με το πανεπιστημιακό ή η συνοικιακή ιδιωτική κλινική των 30 κλινών χωρίς καμία πιστοποίηση, με το μεγάλο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Αυτό, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας της περίθαλψης εγκυμονεί κίνδυνο μεγάλης έκρηξης του κόστους πολύ περισσότερο που τα ΚΕΝ δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης τιμών. Ηδη ελεγκτές του ΙΚΑ διαπιστώνουν «παρατράγουδα», π.χ. να χρεώνεται επιπλέον στο Ταμείο μια αξονική που γίνεται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο παρότι το Ταμείο πληρώνει για τον ασφαλισμένο στο νοσοκομείο «πακέτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου