Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Φάρμακα από όλους για όλους!

Θα δώσει τελικώς το δικαίωμα η κυβέρνηση σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα ανεξάρτητα εάν είναι συμβεβλημένοι με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ. 

Για  ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασθενείς και δικαίωμα συνταγογράφησης από  όλους τους γιατρούς, είτε συμβληθούν στον ΕΟΠΥΥ είτε όχι, δεσμεύτηκαν τελικώς στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής οι υπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Υγείας Α. Λοβέρδος. Γεγονός που σημαίνει ότι αν ένας ασφαλισμένος που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ επιλέξει να εξεταστεί από μη συμβεβλημένο γιατρό, θα του πληρώσει μεν κανονικά ιδιωτική επίσκεψη από την τσέπη του, αλλά θα τον καλύπτει κανονικά ο ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που θα του συνταγογραφήσει ο συγκεκριμένος γιατρός.
 Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι για τους γιατρούς που θα έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπει πλαφόν στις 200 επισκέψεις το μήνα, για 4 ώρες εργασίας ημερησίως και προσδιόρισε την  αμοιβή των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση στα 10 ευρώ καθαρά το ελάχιστο.  
Επίσης, υπήρξε δέσμευση ότι θα γίνουν συμβάσεις τόσο με τα μικρά εργαστήρια όσο και με τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
Με τη δέσμευση αυτή ικανοποιείται ένα αίτημα μηνών του κλάδου των γιατρών οι οποίοι είχαν ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων. 
 Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης από την πλευρά του, χαρακτήρισε «θετικές» τις εξελίξεις, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα της αμοιβής  των γιατρών. Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου