Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΠ 29-12-2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αριθ. Πρωτ.: 10954
Πάτρα: 29-12-2011



Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καταδικάζει την αυταρχική και απαξιωτική στάση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ που απευθύνει τελεσίγραφο στους ελευθεροεπαγγελματίες Ιατρούς με σκοπό να ενταχθούν εκβιαστικά με μία απλή «δήλωση» και να υποταχθούν στο «σαθρό οικοδόμημα» του Υπερταμείου, χωρίς να γνωρίζουν βασικούς εργασιακούς όρους, που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας του. Είναι δε έκδηλη η ανυπαρξία πλήρους και εμπεριστατωμένης μελέτης, που να τεκμηριώνει ένα σύνολο επιλογών που συνιστούν καθοριστικές παραμέτρους της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η παράκαμψη του πάγιου αιτήματος του ιατρικού κόσμου περί καθιέρωσης Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με ελεύθερη ένταξη όλων των Ιατρών που το επιθυμούν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αφού εξέτασε λεπτομερώς το νομικό πλαίσιο και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, συντάσσεται ομόφωνα με την απόφαση του ΠΙΣ περί άρνησης ένταξης στον ΕΟΠΥΥ των ελευθεροεπαγγελματιών, καταγράφοντας τις κάτωθι αδυναμίες, που όμως είναι ασύμβατες με την αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος:
  1. Αποκλείονται οι μη συμβασιούχοι (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) νέοι Ιατροί από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς αναμένεται να προσληφθούν στο ταμείο σε ακαθόριστο χρόνο, και χωρίς προς το παρόν να έχουν δικαίωμα σύμβασης ή συνταγογράφησης.
  2. Είναι καθολική η ασάφεια που διαπιστώνεται όσον αφορά τον τρόπο και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Υπερταμείου, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι της σύμβασης, ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων που υπεισέρχονται στο ταμείο, το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων, το σχεδιάγραμμα των πληρωμών και άλλα βασικότατα ερωτήματα που προς το παρόν δεν έχουν απαντηθεί.
Η τρικομματική συγκυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας προχωρούν στην εφαρμογή των αδίστακτων προγραμματισμών τους στο χώρο της υγείας ακολουθώντας πιστά τη μνημονιακή πολιτική βάσει επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Το αποτέλεσμα της εφαρμογής του μνημονίου επιδιώκουν να είναι η τρομακτική μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η άμεση πληρωμή των υπηρεσιών υγείας από τους ίδιους τους πολίτες, η δημιουργία φτηνού ευέλικτου εργαζόμενου γιατρού, με κλείσιμο των ατομικών ιατρείων, προκειμένου να μονοπωλήσουν το χώρο της Υγείας οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Απαιτούμε άμεσα απαντήσεις, διευκρινίσεις και δεσμεύσεις, ώστε να είναι σε θέση οι  ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να επιλέξουν τι θα πράξουν σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.
Κατόπιν όλων αυτών, ο ΙΣΠ καλεί τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς να μην υπογράψουν την εκβιαστική δήλωση υποτέλειας στον ΕΟΠΥΥ, αλλά να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΠΙΣ.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Απόστολος Σωτηρούδης                                    Ανδρέας Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου