Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΕΟΠΥΥ

Απροετοίμαστος ο οργανισμός για συνταγογράφηση, κόστος επίσκεψης, φάρμακα
 
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση εισέρχεται ο ΕΟΠΥΥ, καθώς η έναρξη λειτουργίας του φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα, για τα οποία σύμφωνα με τον ιατρικό και φαρμακευτικό κλάδο, δεν υπήρξε κατάλληλος σχεδιασμός και προετοιμασία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πλέον μιλούν ανοικτά για πλήρες αδιέξοδο στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με  αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι των ταμείων που συνενώθηκαν για τη δημιουργία του να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν  σύσσωμα δηλώσει ότι τα μέλη τους δεν πρόκειται να υπογράψουν τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει οριστεί ούτε καν το κόστος της ιατρικής επίσκεψης.
Σε εγκύκλιο που απέστειλε προχθές η Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα, αναφέρεται ότι από 01/11/2011 για όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, οι ιατροί θα πρέπει να επιλέγουν ως Ταμείο το «ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» και διευκρινίζεται ότι οι ιατροί θα εκδίδουν χειρόγραφες συνταγές μόνο όταν δεν είναι εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικών συνταγών ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια, εκδόθηκε νέα εγκύκλιος, με άλλο περιεχόμενο, ενώ αργότερα, με e-mail του προς τους συμβεβλημένους γιατρούς, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Γεράσιμος Βουδούρης, τούς κάλεσε να συνταγογραφούν, για όλους τους ασφαλισμένους, ως να είναι συμβεβλημένοι με το ΙΚΑ. Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν έχουν παραλάβει συνταγολόγια του ΙΚΑ. Κάλεσε, δε, τα μέλη του να μην τα παραλάβουν.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο το χάος που επικρατεί σε σχέση με τις συνταγές και το κόστος επίσκεψης, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα
πληρώνουν για την επίσκεψη από την τσέπη τους και στη συνέχεια θα ζητούν το
ποσό από το ασφαλιστικό τους Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου