Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΟΠΥΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη συγκέντρωση του Ι.Σ.Α και κατάληψη των γραφείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Ο Ι.Σ.Α απαιτεί να ανασταλεί η λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και να αποσυρθεί ο παράνομος Κανονισμός Παροχών
Με απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. επιτρέπεται η συνταγογράφηση από τους μη συμβεβλημένους γιατρούς.
Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι γιατροί της Αθήνας στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τη συμμετοχή της Ε.Ι.Ν.Α.Π, της Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α και των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.
Έλαβε χώρα η συμβολική κατάληψη του Γραφείου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Κου Γ. Βουδούρη. Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέδωσε στους εκπροσώπους του ιατρικού σώματος απόφαση του ΔΣ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μα την οποία δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικών για παρακλινικές εξετάσεις και σε μη συμβεβλημένους με το φορέα γιατρούς.
Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Πατούλης χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ένα πρώτο θετικό βήμα ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται κοινή υπουργική απόφαση για την κατοχύρωση της.
Ο Ι.Σ.Α. απαίτησε την άμεση καταβολή των οφειλομένων 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με τα ασφαλιστικά ταμεία γιατρούς, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα για τους νέους γιατρούς που μαστίζονται από την ανεργία.
Σε ψήφισμα που απέδωσαν οι εκπρόσωποι του ιατρικού σώματος στον πρόεδρο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., διακήρυξαν την αντίθεση του Πανιατρικού μετώπου στην κυβερνητική πολιτική και ζήτησαν άμεσα την αναστολή λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την  απόσυρση του Κανονισμού Παροχών Υγείας.
Κατήγγειλαν ότι η σύσταση του Κανονισμού Παροχών είναι παράνομη αφού δεν έχει υπάρχει απόφαση του Δ.Σ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ πριν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ κάτι που αποτελεί εκ του νόμου προϋπόθεση. Για την ακύρωση του Κανονισμού Παροχών ο Ι.Σ.Α προσέφυγε στο ΣτΕ.
Επίσης, ο Κανονισμός αντιβαίνει τις διατάξεις περί άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος και του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Ουσιαστικά επιχειρείται η κατ’ ουσία κατάργηση του δικαιώματος κάθε ιατρού να ασκεί το ιατρικό λειτούργημα εφόσον δεν έχει συνάψει σύμβαση με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  Αλλά ακόμη και για τους συμβεβλημένους ιατρούς, περιορίζεται το δικαίωμα τους να προτείνουν την κατά την κρίση παροχή, διάγνωση ή θεραπεία. Ο Ι.Σ.Α απαίτησε τη συνταγογράφηση για όλους τους ιατρούς και τη δυνατότητα να εκδίδουν παραπεμπτικά εξετάσεων.
Σύσσωμοι οι γιατροί κατήγγειλαν τον πρόχειρο και βιαστικό τρόπο με τον οποίο στήθηκε ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, γεγονός που αποδεικνύεται καθημερινά από την αντικειμενική αδυναμία του νέου φορέα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ασφαλισμένων για παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1Η Νοεμβρίου χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους ιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Με τους ιατρούς να ενημερώνονται μέσω μεταμεσονύχτιων sms, με τους ασθενείς να μην γνωρίζουν που θα απευθυνθούν.
Επιπλέον, οι παροχές που προσφέρονται προς τους ασφαλισμένους μέσω του Κανονισμού Παροχών του φορέα, που εκ των υστέρων δημοσιεύθηκε, είναι υποβαθμισμένες. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την Υγεία τους.
Επιπλέον, με την αύξηση των δημόσιων νοσηλίων που επιβλήθηκε από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Απασχόλησης, είναι βέβαιο ότι σύντομα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση.
Την ίδια στιγμή που έχει ξεκινήσει με αυτόν τον πρόχειρο τρόπο τη λειτουργία του ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χιλιάδες συνάδελφοι ιατροί παραμένουν έως και 2 χρόνια απλήρωτοι από Ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ, ΤΑΠ-ΟΤΕ. Οι οφειλές που έχουν συσσωρευθεί ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ και είναι πολύ πιθανόν τα χρήματα αυτά να χαθούν και να μην δοθούν ποτέ.
Ενώ έχουν αποκλειστεί οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι ιατροί από τα κύρια ασφαλιστικά ταμεία ( ΟΠΑΔ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο ιατρικός κόσμος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες αντιμέτωπος και με δύο ακόμη πράξεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
·    Με την απαράδεκτη εγκύκλιο που επέτρεπε στα επιχειρηματικά συμφέροντα να εισβάλλουν στο χώρο της Υγείας, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του ιατρικού λειτουργήματος και μετατρέποντας τα ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα υγείας σε ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ.
·    Με την έκδοση ΦΕΚ που ακύρωνε το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και επέτρεπε τη διεξαγωγή χωρίς κανέναν έλεγχο διαγνωστικών εξετάσεων, με ένα απλό χειρόγραφο παραπεμπτικό, αρκεί η αξία τους να μην ξεπερνούσε τα 100 ευρώ.
Οι έντονες αντιδράσεις του Ι.Σ.Α οδήγησαν στην απόσυρση των δύο παραπάνω αποφάσεων.
Αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Ο Ι.Σ.Α και ο ιατρικός κόσμος συνεχίζουν τον αγώνα τους.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
1.    Την άμεση, ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, αναστολή της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και την επιστροφή για μια μεταβατική περίοδο στο προηγούμενο καθεστώς παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να σχεδιαστεί από την επόμενη κυβέρνηση ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που δεν θα αποκλείει από αυτό κανέναν ιατρό και το κυριότερο θα διαθέτει αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών.
2.    Την άμεση αποπληρωμή των συναδέλφων από τα Ταμεία ΟΠΑΔ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ. Σε διαφορετική περίπτωση προσφεύγουμε άμεσα σε αγωγές σε βάρος των Διοικήσεων των Ταμείων.
3.    Την παροχή του δικαιώματος συνταγογράφησης σε όλους τους ιατρούς, χωρίς αποκλεισμούς. Και ιδιαίτερα στους νέους ιατρούς, που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από όλα τα Ταμεία
4.    Την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή.
5.    Την άμεση διακοπή κάθε ενέργειας από τις Διοικήσεις Ταμείων, που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των ιατρών συναδέλφων και τη μη συμμόρφωση τους με τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.
Για το Δ.Σ. του Ι.Σ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                      ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου