Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΙΣ (06-11-2011)

Το ψήφισμα του ΠΙΣ είναι ένα Ευαγγέλιο - Ευχολόγιο που δεν αλλάζει εδώ και χρόνια και αναλώνεται σε διαπιστώσεις ήδη τετελεσμένων και σε περιγραφή στόχων και αιτημάτων. Αυτά είναι ωραία από δημοσιογραφική άποψη εάν είχαμε πχ να κάνουμε μια τοποθέτηση σε ένα δελτίο ειδήσεων. Ουσιαστικά ο ΠΙΣ αναλώνει τις συνελεύσεις για να διαπιστώσει τι θέλουν οι ομιλητές και καθόλου στο πως πρέπει να καθοδηγήσει τους Συλλόγους απέναντι στα βασικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα αξίζει κανείς να σταθεί στη φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο ΠΙΣ στο ψήφισμα της ΓΣ στις 6-Νοεμβρίου: χρησιμοποιείται 11 φορές το "Ζητείται" με η χωρίς επιτακτικότητα, 4 φορές το "Διεκδικείται" 4 φορές το "αποφασίζουμε-διεκδικούμε-υποστηρίζουμε-εξουσιοδοτούμε", 4 φορές το "απορρίπτεται", 2 φορές το "καλούνται", και μια φορά το "καταγγέλλονται". Δηλαδή οι πραγματικές αποφάσεις και οδηγίες είναι το 15% του αποτελέσματος μιας συνέλευσης!!
Εμείς όμως δεν μπορούμε να καταναλωνόμαστε σε ευχολόγια στους συναδέλφους στις περιφέρειές ευθύνης μας.

Για τον ΕΟΠΥΥ:

Ενώ ακόμη υποτίθεται διεξαγόταν η διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας εν μια νυκτί φοβούμενη τις πολιτικές εξελίξεις δημοσίευσε σε ΦΕΚ στις 3/11/2011 το Κανονισμό Λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Το ιατρικό προσωπικό του θα αποτελείται από τους ιατρούς του ΙΚΑ, μονίμους και αορίστου χρόνου, τους ιατρούς ΕΣΥ κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, και από ιατρούς που θα συμβληθούν με αποζημίωση κατά κεφαλή όπως είχε προ-ανακοινωθεί με συμβάσεις έργου. Δεν περιγράφεται το ωράριο, οι επακριβείς υποχρεώσεις και τα κριτήρια επιλογής. Όπως καταλαβαίνει κανείς ο πυλώνας του νέου συστήματος θα είναι το ΙΚΑ. Αφήνεται να εννοηθεί ότι η συνταγογράφηση θα επιτρέπεται μόνο για τους συμβεβλημένους.
Επομένως προκύπτει ευθέως το καίριο ερώτημα: Τι θα κάνουν οι ιατροί του ΙΚΑ? Το ερώτημα αυτό ετέθη στη γενική Συνέλευση του ΠΙΣ και οι υπεύθυνοι της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ σιώπησαν χαρακτηριστικά. Άρα οι ιατροί του ΙΚΑ δεν έχουν χαράξει μία πορεία και μαλλον δύσκολα θα πουν όχι στον ΕΟΠΥΥ. Το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα ερωτηθούν. Θα τους κοινοποιηθεί μάλλον κάτι αντίστοιχο προς εκείνο που έκαναν στους γιατρούς του ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ που τους ζητούσαν όποιος δεν θέλει να είναι συμβεβλημένος να το δηλώσει. Παράλληλα δεν διευκρινίζει απόλυτα το ωράριο τη δυνατότητα απογευματινού ιατρείου, την ενδεχόμενη συμμετοχή στις βάρδιες του ΕΣΥ και αλλά που έχουν κατά νου. Οπότε η γραμμή του <<δεν μπαίνει κανείς>> πιθανότατα θα σπάσει από τη στάση των γιατρών του ΙΚΑ. Γιαυτό πρέπει να υιοθετήσουμε την γραμμή <<ισες ευκαιρίες για ολους, σύμβαση για ολους, συνταγογράφηση για όλους>>

Συνταγολόγια ΙΚΑ

Ο ΠΙΣ έχει υιοθετήσει στο πρόσφατο ψήφισμά του αποχή από τη παραλαβή συνταγολογίων θεωρώντας την παραλαβή ως μία διευκόλυνση της παρελκυστικής τακτικής του ΕΟΠΥΥ και συνάμα προσβλητικής προς τους Ιατρούς αφού τους δίνει ένα συνταγολόγιο ενός άλλου Ασφαλιστικού Οργανισμού για να καλύψει τον ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ χωρίς να έχει πρώτα συμβληθεί με τους γιατρούς. Παράλληλα όμως ο ΠΙΣ δεν προτείνει και αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κάτι το οποίο είναι αντιφατικό. Έτσι πληγώνει κυρίως τους μαχόμενους ιατρούς που τρέχουν στα σπίτια και στα απομακρυσμένα χωριά για να εξετάσουν κατάκοιτους κλπ. καθώς και εκείνους που συνταγογραφούν φάρμακα εκτός ηλεκτρονικής λίστας. Στόχος μας ομως δεν πρεπει να είναι πως θα δυσκολέψουμε τη ζωή των συναδέλφων μας με υιοθετηση θέσεων που εχουν περιστασιακό χαρακτήρα και αμφίβολη εκβαση.


Ο Πρόεδρος ΙΣ Αργολίδος

Κων Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου