Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ασφαλιστικά Ταμεία τέλος! - Κυβέρνηση: "Πουλήστε ό,τι έχετε και δεν έχετε"


ImageΣτο "σκοτεινό" παρελθόν της πολιτικής ζωής του τόπου, μία άλλη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σημίτη, κατέστρεψε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, αναγκάζοντάς τα να "παίξουν" στο Χρηματιστήριο, χρησιμοποιώντας τα δηλαδή απροκάλυπτα ως μοχλό επανεκλογής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000. Σήμερα, μία ακόμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, τους δίνει τη χαριστική βολή, υποχρεώνοντάς τα να ξεπουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους!
Δυστυχώς, η ιστορία κάνει κύκλους και επαναλαμβάνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη παγίδευσε στη μέγγενη του Χρηματιστηρίου τα κεφάλαια των Ταμείων, καθώς μετά την "υπερθέρμανση" του Σεπτεμβρίου του 1999, το Χρηματιστήριο είχε αρχίσει να υποχωρεί επικίνδυνα, με τη δυσάρεστη κατάληξη που είναι σε όλους γνωστή... Έτσι, αποφάσισαν οι τότε κυβερνώντες να "υφαρπάξουν" ουσιαστικά τα χρήματα των Ταμείων και να τα επενδύσουν κατά το επίμαχο διάστημα 1999-2001, δημιουργώντας την -παραπλανητική- εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι "όλα έβαιναν καλώς" και εξασφαλίζοντας στο μεταξύ τη νίκη στις εκλογές και μία ακόμη τετραετία διακυβέρνησης.  
Ιδού τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης και αδιάφορης για το κοινό καλό πολιτικής, τόσα χρόνια μετά: Η τωρινή κυβέρνηση αξιώνει από τα Ταμεία να εκποιήσουν και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σκληρές ανάγκες του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους. Δεδομένης όμως της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, πρακτικά, τα Ασφαλιστικά Ταμεία την επόμενη 5ετία θα πάψουν να υπάρχουν!
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη σε άλλο σημείο της α' σελίδας, οι επιπτώσεις του «κουρέματος» για τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν να είναι μη αναστρέψιμες, καθώς τα στοιχεία των εργαζομένων δείχνουν ότι η αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν οι οργανισμοί αγγίζει τα 25 δισ. ευρώ. Οι οργανισμοί έχουν τοποθετήσει απευθείας σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ περί τα 17 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα από την Τράπεζα της Ελλάδας σε ομόλογα μέσω του "Ειδικού Κεφαλαίου".
Επιστημονικοί συνεργάτες των συνδικάτων προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του "κουρέματος", τότε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, με επιπτώσεις τόσο στις συντάξεις όσο και στις παροχές υγείας.
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ, Ηλίας Πλασκοβίτης, υποστηρίζει ότι όσα ταμεία δεν μπορούν να καλύψουν τις συντάξεις, μετά το μεγάλο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πώληση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους, έστω κι αν η εξαίρεση των ταμείων από το κούρεμα είναι ακόμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
"Σε μια δύσκολη ώρα, ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Πιθανότατα κάποια περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ρευστοποιηθούν για να συμπληρώσουν τις ανάγκες για καταβολή συντάξεων" είπε ο γ.γ. 
Η. Πλασκοβίτης, μιλώντας στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ορισμένα ταμεία θα πρέπει να κινηθούν άμεσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου