Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΑΒΛΗΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

 
07/09/2011


 ενημερωση ιατρικων συλλογων



διαβλητο στους HACKERS  και ανασφαλεσ ΟΛΟ το προγραμμα της ηλεκτρονικησ συνταγογραφησησ – ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ του Σ.Ε.Ι.Π.Ι. (συνδεσμοσ ελληνων ιδιωτων πυρηνικων ιατρων)  ΣΤΟΝ ΚΟ. ΣΟΥΛΙΩΤΗ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ της ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ολοι οι ιατροι χαιρετίζουμε την όποια προσπάθεια αναβάθμισης και βελτίωσης  πραγματοποιείται στον χώρο της υγείας με χρήση σύγχρονων εργαλείων όπως πχ το διαδίκτυο.  
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ αποδεχΤΟΥΜΕ την χρήση των εργαλείων αυτών όταν δεν παρέχουν την δυνατή εφικτή προστασία. για αυτό το λογο ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ απευθυναμε επιστολη με το χαρακτηρα του επειγοντοσ στον προεδρο του οπαδ Κο. σουλιωτη (Aρ. Πρωτ. 22249 29/08/2011) ΑΦΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΒΑΙΝΕΙ στο ΝΟΜΟ της ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ της ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (άρθρο 10 #3 του Ν.2472/1997) ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 6 ΤΟΥ Ν. 3892 (04-11-10 ΦΕΚ178Α) ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. η επιστολη ΑΥΤΗ εχει κοινοποιηθει στον υπουργο υγειασ, στο πανελληνιο ιατρικο συλλογο, στους ιατρικουσ συλλογουσ και φορεισ και στην αρχη προστασιασ προσωπικων δεδομενων.
Πιο συγκεκριμένα, το site e-diagnosis της ηλεκτρονικησ συνταγογραφησησ (το οποίο γνωρίζουμε όλοι ότι λειτούργει  ήδη για μεγάλο χρονικό διάστημα και με ιδιαίτερη προβολή τους από τους αρμόδιους φορείς) δεν διαθέτει  πιστοποιητικό ασφαλείας SSL, σε αντίθεση με το site e-syntagografisi που παρέχει αντίστοιχες υπηρεσίες. 
Τα πιστοποιητικά ασφαλείας SSL χορηγούνται από διεθνώς εγκεκριμένους φορείς  και παρέχουν αυτόματη κρυπτογράφηση των κωδικών και λοιπών στοιχείων που μεταφέρονται μέσω του διαδικτύου αμφίδρομα μεταξύ του site και του χρήστη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο οποιοσδήποτε επίδοξος hacker έχει στην διάθεση του άμεσα και αβίαστα τους κωδικούς εισόδου του χρήστη και όχι μόνο. Για παράδειγμα δεν υπάρχει τραπεζική συναλλαγή μέσω διαδικτύου που  να μην καλύπτεται από τέτοιου είδους πιστοποίηση. Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ όλα ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ, ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΛΠ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ της ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ HTTPS: WWW… ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΛΟ HTTP:WWW  σας αποστελλεται σχετικη γνωματευση από το πανεπιστημιο πατρων.
ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ το site e-diagnosis δεν έχει πάρει όλα τα σύγχρονα και εφικτά μέτρα για την ασφάλεια του συστήματος, Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να επικαλεσθεί ότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα υποκλοπή κωδικών με ανυπολόγιστες συνέπειες προσβολής του κύρους και της προσωπικότητας των ιατρών και έκθεσής τους σε πιθανές καταγγελίες.  επειδη οι ιατροι εχουν ιδιουσ κωδικους προσβασησ ΚΑΙ ΣΤΟ E-DIAGNOSIS και στο e-syntagografisi (ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ) καταλαβαινΟΥΜΕ ΟΛΟΙ τον αντικτυπο του προβληματοσ για τη διασφαλιση της δημοσιασ υγειασ εάν εχουν υποκλαπει οι κωδικοι, ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΡΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ.
 Όπως αντιλαμβάνΟΜΑΣΤΕ, ακόμα και άμεσα να πιστοποιηθεί  το site κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει γίνει υποκλοπή κωδικών στο παρελθόν.
Συνεπώς, απαιτείται άμεσα η διακοπή λειτουργίας του e-diagnosis μέχρις ότου:
Ø Α) Λάβει πιστοποίηση SSL ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ø B) Δοθούν σε όλους τους χρήστες ιατρούς, νέοΥΣ κωδικοΥΣ προσβασησ
Ø Γ) Μέχρις ότου οι νομικοί σύμβουλοι των ενώσεων / ΣΥΛΛΟΓΩΝ ιατρών αποφανθούν ότι οι όροι χρήσης των υπηρεσιών του site (οι οποίοι ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ δεν είναι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή) δεν βάζουν σε κίνδυνο το κύρος και την προσωπικότητα των ιατρών.
Ø Δ) ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ.
Ø Ε) ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους ΑΣΘΕΝΕΙΣ, τις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙς (ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΔΙΠΛΟΕΓΓΡΑΦΕΣ) ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΑΡΓΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

καλουμε ολουσ τους ιατρΙΚουσ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ της χωρασ να ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ τους ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥς ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ εωσ οτου δοθουν εχεγγυα της αριστησ λειτουργιασ του ΚΑΙ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΕΞΕΤΑΣΗ της ΝΟΜΙΚΗΣ τους ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ.  ηδη κατετεθη μηνυτηρια αναφορα στον εισαγγελεα από τον ιατρικο συλλογο θεσσαλονικησ και ηδη παρθηκε αποφαση γσ του ισπ να κατατεθει αντιστοιχη αναφορα στην εισαγγελια πατρων.


Μετά τιμής,
Μαστοράκου Αννα
             
                                                Γραμματέας ΤΟΥ ΣΕΙΠΙ
ΜΕΛΟΣ ΔΣ ΙΣΠ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου